Gör så här

1. Välj färg i påse
Köp grundfärg i påse! Grundfärgen används för alla underlag. Välj sedan enkelt kulör och funktion i kollektio­nen. Räkna med att en grundfärg räcker till ca 10 kvm och en påse av färdigstrykningsfärgen till ca 10 kvm två lager på normalt sugande underlag som t.ex. tapet, hyvlat trä m.m.

2. Komplettera med vatten, linolja och ägg
Köp till rå kallpressad linolja och ekologiska ägg. Beräkna max 3 dl linolja/färg i påse och max ca 3-4 ägg/färg i påse. Vatte­n har du hemma. Vill du ta reda på exakta mängden äggolja till en kulör finns det här.

3. Läs hjälpredan
Hjälp­redan (pdf) berättar hur du blanda­r och målar för ett lyckat resultat! 


Tillsammans gör vi målarfärg och minska­r på så sätt vår miljö- och klimat­påverkan! Du får ett magiskt vackert resulta­t och en vackrare värld!


OBS! Undvik avancerade kemiska produkter så långt det går!
Undvik så långt som möjligt konventionellt spackel, lim, kvistlack och andra avancerade kemiska produkter då de kan fördröja eller i värsta fall förhindra oxidationen (”torkningen”) av äggoljemperan. Har du tur händer inte det, det är olika för olika produkter.

Är ytan mycket ojämn kan du blanda i 200 g kiselgur (jordart) i grundfärgen för att fylla ut ojämnheterna bättre. Slipa ytan efter att grundfärgen har oxiderat. 

Även nymålad akryllatexfärg (s.k. vattenbaserad färg) och lack i samma rum kan påverka äggoljetemperans oxidation negativt. Vänta helst fyra veckor efter nymålning av akryllatex eller lack. Och måla inte med akryllatex/lack direkt efter att du målat med äggoljetempera, vänta minst en vecka efter sista strykningen av äggoljetempera.


Frågor & svar

Läs de vanligaste frågorna och svaren här! (pdf) 

 

Instruktionsfilmer

Av jords filmer om Färg i påse och äggoljetempera. Här finner du det mesta du behöver veta om äggoljetempera och Färg i påse från Av jord; från hur du blandar och målar till innehåll och färgsättning. Dessa filmer är producerade av Carmentus AB på uppdrag av Av jord AB med bidrag från VINNOVA.


All you need to know about egg-oil tempera and Färg i påse (Bag of paint) – how to mix and paint, its content and coloration with Färg i påse at the channel of Av jord on Youtube >>


Av jords hemmasnickrade filmer om att måla med äggoljetempera


Penselmåla med äggoljetempera på vägg:

 

Milis visar Ernst Kirschteiger hur man penselmålar med äggoljetempera på en annan vägg:


Välkommen till vår monter på Byggnadsvårdens konvent i Mariestad 27-29/9 och mässan Byggnadsvård & trädgård 29-30/9!

15 oktober inviger vår varsamt renoverade färggård. Läs mer här!

Läs om fler aktiviteter och nyheter!

2017-09-25